Biografie

ndp

Nicole De Paepe werd geboren te Antwerpen op 11 juli 1958. Aangespoord door de muzikale bezigheden van haar vader die piano speelde en haar grootmoeder die operazangeres was, ging zij op 8-jarige leeftijd naar de muziekacademie te Borgerhout waar ze piano, cello en kamermuziek volgde. Voor piano behaalde ze in 1974 een onderscheiding op de Gunther-wedstrijd te Brussel en kreeg in 1977 de regeringsmedaille toegekend te Borgerhout. Reeds op 14-jarige leeftijd werd ze na een ingangsexamen aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen toegelaten, waar ze notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt, muziekanalyse, muziekgeschiedenis, kunstgeschiedenis, en zich specialiseerde in piano en kamermuziek.

Na twee jaar werkzaam te zijn als balletbegeleidster, werd zij op 21 jaar docent praktische harmonie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en dit 14 jaar lang tot ze dit in 1993 stopt om meer tijd te maken voor de opvoeding van haar 3 kinderen in combinatie met haar carrière als pianiste - componiste.

Als pianiste heeft zij, en dit tot op heden, verschillende koren begeleid waaronder het Philharmonisch koor van Antwerpen als ook solisten op verschillende concerten en wedstrijden in binnen- en buitenland. Hieruit groeit dan ook haar cd “Bagatelle”. Dit stimuleert haar tot het schrijven van nieuwe composities zoals “Arise”, “verlangen” en “een nieuwe lente een nieuw geluid” voor viool en piano.

Hierdoor is dan de samenwerking ontstaan met de violist “Marcel Andriesii”.

Hieruit blijkt haar veelzijdigheid in de muziek, waaronder Nicole De Paepe o.a. meewerkte aan “Nacht van de musea” bij de “ Zomer Van Antwerpen” op de tentoonstelling van Channel als vrouwelijke pianiste en componiste, met de “gulden ontsporing 11 juli 2002” te Brussel, als ook in Galerie Utrecht te Nederland, culturele centra en verschillende privé concerten. Haar muziek werd verschillende malen geprogrammeerd door tal van radio zenders waar onder ook in het nationaal radioprogramma “Funiculli,Funiculla “ van Marc Brillouet met lovende commentaar , o.a. van Ex-eerste minister Marc Eyskens , en tal van andere kenners in het vak. In radioprogramma ochtendpost en avondpost werden enkele interviews met Nicole De Paepe en haar composities uitgezonden door Radio 2 Presentatrice Els Broekmans. Op de cd “Bagatelle” kreeg zij zeer positieve commentaren.

Vanaf 2002 tot op heden nam Nicole De Paepe deel aan verschillende kunstprojecten georganiseerd door kunstvereniging Kappa. Hierdoor ontstaan er vele nieuwe werken zoals ook “tekens van stilte” waarin Nicole De Paepe de stilte op haar piano in klanken omzet, en zowel de toetsen als de snaren bespeelt. In 2004 volgt dan een werk voor vierhandig klavier met de titel “onvervuld verlangen” naar aanleiding van het kunstproject “Isengrimus” met de herdenking van Louis Paul Boon te Antwerpen. In 2012-2014 creeërt ze naar aanleiding van de legato pianorecitals "Stress""Schelde 12""fluweelzacht""Roes". In 2015 componeert ze "Nachtelijke optocht" voor mannenkoor op tekst van Paul Van Ostayen in opdracht van ZWK Antwerpen. In 2016 componeerde zij 22 liederen op teksten in opdracht van de Heemkundige kring en het Don Bosco koor van Hoboken.

In 2010 werkte ze ook samen met Chantal Calin, gekende en minder gekende chansons van Edith Piaf, werden op een meesterlijke wijze vertolkt en volledig ondersteund met een eigen gemaakte bezielde begeleiding van Nicole De Paepe. Met illusioniste Marijke Himschoot vormde ze een duo “Pillusiano”. Een origineel concept bestaande uit illusies en goochelacts ontworpen door Marijke uitgevoerd op eigen composities van Nicole De Paepe voor piano. Verschillende uitvoeringen werden zeer positief onthaald. Ondertussen is zij ook zeer actief met verschillende concerten en begeleidingen waaronder ook voor de Duitse en Nederlandse televisie.

Sinds 2007 is Nicole De Paepe vaste pianistbegeleidster van het Philharmonisch koor, Koninklijk gemengd koor Alma Musica, Don Boscokoor en Camerata Vocale te Antwerpen. Regelmatig wordt ze als begeleidster ook gevraagd bij andere koren zoals Sanseveria Duffel, Familiakoor Edegem, Schola Gregorianum, e.a. Je kan haar dan ook regelmatig beluisteren op orgel want ook daar geeft ze zichzelf ten beste en krijgt veel lovende reacties na concertmissen waarbij ze op orgel zowel Bach interpretaties als eigen werk laat klinken.

Voor de komende tijd wil Nicole De Paepe zich vooral concentreren op het interpreteren en voorstellen van haar bestaande en nieuwe composities met haar pianorecitals “Legato” waarbij ook haar composities bij legendes van Antwerpen waar ze de verhalen met muziek tot leven brengt. Enkele titels: Brabo en Antigoon, Lange Wapper en Nello en Patrasche.